keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Muutto Tallinnaan opiskelemaan

Multa kysyttiin postausta, jossa kertoisin mun muutosta tänne (ja vinkkejä jos joku muu harkitsee muuttoa) ja mitä tein ja miten ja miksi.



No ensinnähän hankin sen koulupaikan, hain EBS:n, eli Estonian Business Schooliin. Muita kouluja on Tallinna Ülikool ja Tallinna Tehnikaülikool. EBS on ihan keskustassa ja toi teknillinen yliopisto about 8 kilsan päässä Mustamäellä. Kuulemma moni vaihtaa EBS:ltä tonne teknilliseen, mutta kukaan ei kertonu suoraan, että miks. :D Varmaan, että EBS:ssä ei oo yhtä löysää tai jotain. On täälläkin löysää ainakin lukioon verrattuna, noin 15h viikossa koulua tässä syksyllä. Pistin EBS nettisivuilla hakemuksen, lähetin liitteet ja sitten sovin ajan valintahaastatteluun. Kun oon puhunu mun kavereiden kaa täällä, jokasella on ollu ihan erilainen se haastattelu. Mulle sano, että noniin ala kertoon. Sit toiset on puhunu tyyliin jalkapallosta. Vähän yli viikon päästä sain sähköpostin, että mut on hyväksytty kouluun. Sit alkokin asunnon etsintä.

Rupesin googletteleen hirveesti ja kaikki sano, että ei kannata ottaa vuokrakämppää Virosta vaan kannattaa ostaa, koska noi vuokranantajat vuokraa pimeenä ja voi olla muutakin vilunkipeliä. Monien mun kavereiden vuokranantajat tuleekin aina tiettynä päivänä kuukauden välein oven taakse periin vuokran käteisenä. Aika creepyä, onneks mä saan maksaa ihan tilille. :D  www.city24.ee on ainakin laaja asuntosivusto, sieltä mäkin löysin oman luukkuni. Pistin johonkin 10 kämppään sähköpostia ja sitten yhtenä päivänä käytiin äidin kanssa 5 eri asunnossa. Ne oli suurin osa ulkoo ja rapusta ihan rämäsiä, paitsi tää mihin muutin. Sisältä kaikki oli kuitenkin ihan siistejä. Mä en kuitenkaan haluis asua talossa, jonka rappu haisee lehmän lannalta. Argo Vara on ainakin luotettava kiinteistönvälitysfirma. Ja keep in mind that suurimmassa osassa kämpistä on kalusteet valmiina ja ne on suurin osa sellasia neuvostoaikasia. Shokkivärisiä tapetteja, rumia sohvia, tauluja, pitsiverhoilua.. Ite löysin onneks kämpän ilman kalusteita, vaikka se olikin aika työ tuoda kaikki Tallinnaan Suomesta.

Sit mulla oli kämppä ja opiskelupaikka. Pistin sähköpostia koululle, että saisinko virallisen paperin Kelaa ja muita varten. Tallinnassa opiskelijathan saa korotettua opintotukea ja ne voi vaikka nostaa kerralla koko vuoden opintolainan, joka on 6000€. Ite ajattelin nostaa kerralla vähän suuremman summan ja laittaa sen säästötilille kasvaan sitä jotain prosentin korkoo =D En vaan saa päätettyy, että kumman koron siihen otan. 

Mitäs käytännön asioita vielä? Asuminen pitää tietenkin käydä rekisteröimässä. Keskustassa se paikka on Vabaduse Väljak 7, en nyt muista sen viraston nimee. Joku linnavalitsus? Kun on rekisteröityny, saa jonkun viikon päästä käydä hakemassa Viron ID-kortin ja saa Viron henkilönumeron. Mullahan tää rekisteröityminen on vasta edessä huomenna, kun oon laiskiainen. Ja mitä tää ID-kortti hyödyttää? No tärkeinpänä ainakin saa ilmaiseks käyttää julkista liikennettä. Muuten se on joku parikymppii kuukaudessa tai 1,6€/kerta. Ja jos on ID-kortti niin moni asia sujuu helpommin, moodleen rekisteröitymisestä lähtien. Jouduin kirjottaan jonkun aneluviestin, etten tarvis sitä id-numeroo vaan saisin sen tunnuksen silti. En kyllä oo muuten tarvinnu sitä. Rekisteröityä tarvii joka tapauksessa kolmen kuukauden sisällä muutosta. Mulla on takana jo yks.

Ja Virossa asuminen? Mukavaa. Ei mulla oo mitään hirveetä kulttuurishokkia. Tää keskusta on vähän kun Tampereella olis, jos ei ota huomioon, kuinka iso tää kaupunki on todellisuudessaan. En oo kun kerran vasta menny ees lasnamäkeen, ja sillonkin ihan laidalle vaan viemään kirjeitä postiin. Voin kirjottaa toisen osan, johon kerron muita vähän erilaisia asioita, mitä kannattaa ottaa huomioon. Nää oli nää tärkeimmät käytännön asiat, mitkä täytyy hoitaa!

Jos on kysyttävää vielä, kysy toki! Sisällytän ne sitten kakkososaan!

2 kommenttia:

  1. Nyt on vähän stalker fiilis mut löysin tän sun postauksen googlen kautta, on kyl aika vanha mut kiva jos vastaat kuitenkin :) mä mietin tässä tota muuttoa, ja kirjotitkin tosta netistä, paljon sulla maksaa se kuussa? Mistä hankit sen? Mä aattelin ite pitää myös ton saman puhelinliittymän kun on sonera ja toimii hyvin Tallinnassa :)
    Nyt en keksi muuta kysyttävää, jos edes tähän vastaat :D mutta jos vastaat niin lisää kysyttävää varmasti löytyy heti kun mulla selvenee suunnitelmat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netti+telkkari makso 25€ kuussa, mutta 20€ vissiin jos ottaa vaan netin. Ja otin sen Elionilta, eli paikalliselta Soneralta. Mut kandee hankkii iD-kortti eka niin ei tarvii maksaa modeemista :)

      Poista

thanks