torstai 26. syyskuuta 2013

Virossa asuminen verrattuna Suomeen

Niin, miten tää sitten eroo Suomessa asumisesta muuta kuin kielestä?

Alotetaan näistä virallisemmista, eli vuokraan liittyvistä jutuista. Sä saatat kattoo, että "Wau onpas halpa vuokra tossa kämpässä, hieno yksiö ja vaan 300 euroa kuussa!" Mutta todellisuus on se, että päälle tulee vielä ns. kommunaalikulud, eli vesi ja lämmitys yms. Ja kesällä se on kämpästä riippuen noin 50 euroa ja talvella kun tulee kylmä, ne on siinä satasen paikkeilla, voi olla jopa 150 euroa. Eihän se siltikään kyllä hirveen kallista oo, 350-450e/kk, mutta jos et aio ottaa asuntolainaa tai sulla ei ole säästöjä, niin sulle jää 50-150e/kk käteen vuokrasta opintotuesta. Mua itteenikin hirvittää, että miten selviän talvesta. Nyt mun viimeisin kululasku elokuulta oli 40e. Ja otetaan huomioon, että en asunut täällä vielä elokuussa, mulla oli vaan tyhjä kämppä. :D Mutta siis onhan tää Tallinnakin edullisempi asua kun vaikkapa Tampere. Ja muutkin hinnat on tosi paljon halvempia tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta.

Sitten ruokakauppaan. 

- Missä on kaikki syöpää aiheuttavat, mutta ah niin ihanat dieettilimut? MISSÄ MUN SPRITE ZERO?? Oon jokasen suuren ja vähän pienemmänkin kaupan tässä kylässä käynyt läpi, mutta ei löydy light eikä zero-juomia, paitsi kokiksesta. Ja se kokis on pahaa vaikka mitä sille tekis.
- Missä kaikki marinoidut broilerin fileesuikaleet? (Kariniemen hunajamarinoidut, I miss you so bad) En ymmärrä niistä broileripihveistäkään mitään, kun marinointia on kuvattu tyyliin sanalla "Lunch". Okei no minkä makuinen on lounaskana?
- Missä mehukeitot? Siis ei oo minkään näköistä, ei ees mehuosastolla sellasia ns. mehukeittotrippejä. Jouduin laittaan ihan vaan mehutiivistettä mun puuroon, kunnes raahasin Suomesta mehukeittopurkin. Maitorahkaakaan ei kuulemma löydy.
- Rasvattomat maidot löytyy usein kivien alta, ja pienissä kaupoissa niitä ei oo valikoimassa ollenkaan. Muuten kaikki maidot on sitten 2,5%. Ei oo mitään kevytmaitoo tai ykkösmaitoo. Eiks 2,5% oo Suomessa täysmaito? Pakko kyllä myöntää, että murot maistuu paljon paremmalta vähän kermaisemmassa maidossa. Rasvaton maito ei maistu miltään. Ja halvin maitohan myydään pusseissa.
- Jos mielit sipsiä ja dippiä, osta hapukoor 10%, 20% on koostumukseltaan liian paksua. Mutta itseltä ainakin vietiin sipsi ja dippi-elämyskin, koska tossa hapukoorissa on aika paha jälkimaku. Mistä mä enää saan nautiskella?? Ja nämäkin myydään pusseissa, joten tarvii kulhon.
- Hedelmäturkinpippurit.. :( Tää tosin oli ihan oletettavissakin, ettei oo hyviä karkkeja.

Ja sit enemmän siitä hintatasosta. Tai no keskitytään siihen opiskelijoille tuttuun alkoholin hintaan. Ja lähinnä alkoholin hintaan baareissa. Harvemmin ne kännit täällä kuitenkaan kotona vedetään, vaan lähretään kohti vana tallinnaa suuntana niin sanottu bermudan kolmio. (Shooters, Nimeta, Labor, Hullumaja,) En oo hirveesti fiilannu noita varsinaisia klubeja, mutta joka ilta päättyy Shootersiin, tosin viimeks se tais päättyy Laboriin. Ja taksiin. Nyt on hyvä miettiä näitä, kun istun kateellisena kotona kun toiset on sitseillä pitämässä hauskaa. No ens kerralla minäkin menen mukaan!! Mut siis joo esim. shotithan on älyttömän halpoja täällä. Sikatiistai joka päivä. Shootersissa on 5 shottia alkaen 5,5€, kuitenkin alle 10 euroo vahvimmatkin 5 shottia. Eli 1-2€. Kaljaa en juo, joten siitä ei oo Suomestakaan tietoa pahemmin, mutta tein nyt tälläsen taulukon:
Tästä tosiaan sen verran, että oon Suomessa vaan Passionissa juonut Somersbytä baarissa, ja eiks se siellä oo noin vitosen? Ja jossain Tivoleissa yms enemmän. Ja puolen litran kalja on noin kakkosen täällä, Suomesta ei mitään hajua. Ja tässähän ei oteta huomioon alennusiltoja eikä happy houria. Eikä alepubeja. :D Oon pahoillani jos toi on ihan päin mäntyä, mutta en Suomessa käyny baareissa melkein koskaan, niin ei oo ihan noi hinnat hallussa. :D

Sit telkkari ja netti! Mä en tiedä mitä kanavia Starmanilta saa, mutta Elionilta (Sonera) ei saanu suomalaisista kanavista kuin vaan YLE 1 ja YLE 2-kanavat. Joten BB:t ja Salkkarit jää väliin meikkikseltä nyt. Ja katsomokaan ei toimi, kun se toimii vaan suomalaisilla ip-osotteilla. Sama homma makuuni 24:n kanssa, ja se harmittaa, kun mulla ois katselukoodeja aika monta kappaletta. Eilen katoinkin Gatsbyn silleen, et jaoin läppärille puhelimen netin, koska mulla on Soneran liittymä ja sillä toimi toi makuuni. Salkkaritkin voisin kattoo puhelimella, mut ei jaksa sitä pientä ruutuu, kun ei saa selailla kännykkää muuten samaan aikaan.

Eipä mulla nyt tähän hätään muuta, adios! :D

7 kommenttia:

  1. Mikset yksinkertasesti tee ite mehukeittoo (=laihaa kiisseliä), tule halvemmaks ja menee joku 15min:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei jaksa, ja mun kiisselit ainakin yläasteella oli sellasia kökkökasoja :D

      Poista
  2. Kyllä virosta maitorahkaa saa, ja itseasiassa on paljon proteiinipitoisempaa kuin Suomessa myytävät Plus paljon parempaa :) Ne on vaan erikoisessa pakkauksessa, ku se pakkaus muistuttaa enemmän koiranmakkarapakettia, tai sit voit ostaa sellaisia suklaapatukan näköisiä rahkapatukoita, suosittelen testaamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkotatko kohupiim? Vois koittaa sitäkin. Joo kohuke-patukoita on tullu testailtua aina kauppareissuilla, kun on ollu nälkä. :D

      Poista
  3. Espanjassa 1,5kk asustaneena ja siellä mehukeittoa kaivanneena: ostin sieltä jostain suomalaisesta ruokakaupasta mehukeittojauhetta, sitä vaa vatkattiin veteen ja valmista! Hei ja kiitos kivasta postauksesta!! Virossa on tullu käytyä lähinnä päiväristeilyillä/parin yön hotellimatkoilla, enkä mä oo ikinä ees aatellu mitä sieltä saa/ mitä ei saa verrattuna Suomeen:D
    Ja pitikin vinkata sulle tosta et salkkarit näkee puhelimella, mutta näköjään olit saman huomannu itekkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä osastolta sitä saa? :D Kuulostaa hyvältä! Ja kiva, että oli kiva!:)

      Poista
    2. Jossain isommissa Citymarketeissa joissa on tukkuosaston(esim Jumbo) niin siel on niitä isoja pakkauksia! En tiiä millä osastolla on normi elintarvikeliikkeessä:D

      Poista

thanks